Ken je dat? Je probeert iets te pakken uit het bovenste keukenkastje en dat lukt net niet. Of je wilt je servicegame gaan verbeteren, maar het lukt je maar niet om dat pijnloos te doen. Of je helpt de buurvrouw met de boodschappen tillen en het schiet er zo maar in. Of het liggen op de schouder gaat niet zo lekker. Noem maar op. Daar wil je van af. En snel. Dan bel je de schouderfysiotherapeut.
Wat doet een schouderfysiotherapeut?
Hij onderzoekt de schouder en aangrenzende gewrichten en kijkt waar de klacht vandaan komt. Er wordt altijd gewerkt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en samen met jou wordt er een behandelplan opgesteld om uiteindelijk toch dat bovenste keukenkastje te kunnen bereiken of die tegenstander van de baan te slaan.
Een behandeling bestaat altijd uit 1 op 1 behandelingen en kan bestaan uit oefeningen, manuele therapie en/of trainen in de oefenzaal.
Wij hechten heel veel waarde aan samenwerking.
Schouder Netwerk Amsterdam
Binnen de praktijk is onze schouderfysiotherapeut aangesloten bij het Schouder Netwerk Amsterdam, kortweg SNA. Dit is een groep fysiotherapeuten in de regio Amsterdam die zich specifiek geïnteresseerd hebben voor dit complexe gewricht. Het netwerk verplicht de aangesloten leden om zich te blijven ontwikkelen op het gebied van schouderklachten en komt minimaal 4 keer per jaar bijeen.
Er zijn zeer korte lijnen met diverse ziekenhuizen in de regio zodat een consult bij een orthopeed, mocht dat onverhoopt nodig zijn, ook snel geregeld zou kunnen worden.
Frozen shoulder
Onze schouderfysiotherapeut heeft een specifieke aandacht voor de zogenaamde frozen shoulder en neemt ook deel aan wetenschappelijke studies van onder meer het Slotervaart ziekenhuis op het gebied van effectiviteit van fysiotherapie bij de frozen shoulder.
Maar: wat is dat eigenlijk, een frozen shoulder?
Een frozen shoulder is een aandoening die doorgaans een vast patroon doorloopt, maar wat zeer pijnlijk en beperkend is. Het treft meer vrouwen dan mannen en komt het vaakst voor in de leeftijd tussen ongeveer 40 tot ongeveer 65 jaar. Mensen met diabetes of schildklierproblemen zijn vaker getroffen. Het begint met een pijnlijke schouder die in toenemende mate vastloopt (freezing-fase) en dan na enkele maanden weer wat meer beweegt (thawing/dooifase).
Behandelrichtlijn
Er is in 2017 een nieuwe wetenschappelijke richtlijn opgesteld voor het behandelen van deze klachten. In tegenstelling tot wat er vaak door artsen beweerd wordt, heeft fysiotherapie zeer zeker een meerwaarde! Denk aan advies op het gebied van activiteiten en pijnvermindering in de pijnlijke fase, en denk aan mobiliseren en trainen in de dooifase. Zo kan een frozen shoulder-periode soms wel met enkele weken tot zelfs maanden verkort worden!
Bij Fysiotherapie Centrum Amsterdam is Eline Zijlstra werkzaam als schouderfysiotherapeut. Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of voor het maken voor een afspraak kunt u telefonisch contact met hem opnemen via het nummer 020-622 0572. Mailen kan uiteraard ook, via eline.zijlstra@fysiotherapiecentrumamsterdam.nl.